Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ

Όλοι μας είμαστε φτωχότεροι σήμερα. Όχι οικονομικά. Έχουν φροντίσει άλλοι γι' αυτό. Αλλά σήμερα δεν μας απασχολεί καθόλου. Σήμερα φτωχύναμε ψυχικά, συναισθηματικά, καλλιτεχνικά, σήμερα φτωχύναμε ως άνθρωποι και αυτό είναι το χειρότερο. Ο καλός άνθρωπος όλων των Ελλήνων πολιτών, ο άνθρωπος που μας συντρόφεψε άπειρες φορές, μας έκανε να χαμογελάσουμε, να ξεκαρδιστούμε, να πέσουμε από τον καναπέ από τα γέλια, να ξεχάσουμε τη μιζέρια μας, δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας. Ο Θανάσης Βέγγος, ο Θανάσης όλων των Ελλήνων νικήθηκε μετά από πολύμηνη μάχη με το θάνατο. Πήγε να βρει το Διονύση, το Λάμπρο, το Νίκο, το Μίμη, τη Γεωργία, τον Βασίλη τον Γιάννη για να ανοίξουν ένα θέατρο εκεί πάνω, να ανεβάσουν τα έργα που δεν έπαιξαν, να θυμηθούνε τα παλιά.
Ο τελευταίος της γενιάς του έφυγε και αφήνει ένα κενό στις καρδιές μας. Ποτέ πια τα απογεύματα με τις ελληνικές ταινίες δεν θα είναι ίδια. Όλοι θα συνεχίσουμε να γελάμε με τον πολυτεχνίτη, τον Δρ Ζιβέγγο, τον Θου-Βού, τον κλέφτη στον Ηλία του 16ου (όπου τρώει την πιο δυνατή σφαλιάρα στην ιστορία του Παγκόσμιου κινηματογράφου), θα συνεχίσουμε να γελάμε με όλους τους χαρακτήρες που έπαιξε, αλλά ένας κόμπος πλέον θα στέκεται στο λαιμό μας. Ο πιο καλός άνθρωπος, ο τελευταίος ίσως τίμιος, ο αθώος, ο αγνός, ο αγαθός με την πραγματική του έννοια θα μας βλέπει όλους από ψηλά. Τράβηξε στη γαλέρα της ζωής πολύ και άγριο κουπί και κέρδισε την εκτίμηση και την αγάπη όλων των Ελλήνων όπου γης. Πλούσιοι και φτωχοί, δίκαιοι και άδικοι, καλοί και εγκληματίες έχουν χαμογελάσει μαζί του και όλοι τον αγαπάνε. τον αγαπάμε σαν δικό μας άνθρωπο, γι' αυτό και είμαι σίγουρος πολλοί δακρύσαμε έστω και κρυφά στο άκουσμα της είδησης, στα αφιερώματα των καναλιών, στα στιγμιότυπα από τις ταινίες του.
Θανάση, καλέ μας άνθρωπε ας είναι ελαφρύ το χώμα της ελληνικής γης που θα σε σκεπάσει. Για μια και μοναδική φορά θα μας κάνεις, μας έκανες να κλάψουμε. Θα σε θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη. Οι μεγάλοι της ελληνικής κωμωδίας έχουν την τύχη να σε έχουν κοντά τους. Διασκεδάστε το, σας αξίζει. Καλό ταξίδι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου